Și atleții profesioniști au probleme cu hemoroizii
Publicat în: 2020-06-20
Dacă ești o persoană care practică un sport de performanță, nu știi ce înseamnă o viață fără dureri și cu siguranță, te-ai confruntat cu diverse senzații neplăcute pe care le crează corpul tău. Degete de la picioare care se umflă ca niște cârnăciori după ce ai terminat o cursă de 10 kilometri, o criză interminabilă de strănuturi în mijlocul piscinei sau poate o durere cruntă de cap după o sesiune de antrenament. Dar nimic nu este mai înfricoșător decât atunci când vezi sânge în toaletă, după ce tocmai ai fost la sală. Și te întrebi, plin de panică: este oare posibil să te antrenezi atât de intens încât să ai parte de astfel de sângerări?
Probabil că nu, spun medicii, cel mai probabil ai parte de hemoroizi, vase de sânge mărite și dureroase în zona rectului. Chiar dacă nu îți vine să crezi, e o afecțiune destul de întâlnită printre atleți, mai ales atunci când nu respectă o hidratare corespunzătoare, alături de efort și iritare. Când apar, ai neapărat nevoie de tratament, altfel se vor transforma într-o adevărată pacoste.
Hemoroizii nu sunt un adevărat pericol pentru un sportiv de performanță, dar pot fi atât de neplăcuți, încât te pot costa puncte prețioase în cazul unei competiții. Și nu se vindecă permanent, așa că pot apărea când ți-e lumea mai dragă. Trebuie să înveți să trăiești alături de ei și să știi ce ai de făcut atunci când îți fac zile grele. Singura metodă de a-i îndepărta definitiv este prin intervenție chirurgicală.
Cât sunt de frecvenți?
Multă lume suferă de această afecțiune, chiar dacă nu știe, de regulă cel mai evident semn fiind atunci când observă sânge. Asta pe lângă seria de senzații neplăcute, usturimi, arsuri și mâncărimi. În special la sportivii de performanță care practică ciclismul sau atletismul, se produce o iritare și suprasolicitare a zonei care te poate lăsa pe tușă. Nu mai vorbim de cei care ridică greutăți, presiunea exercitată în timpul perioadei de antrenament predispune sportivul la hemoroizi.
O viață fără dureri cu puțină grijă
Atunci când ești sportiv, ultimul lucru de care ai nevoie este să fii țintuit pe margine de dureri și senzații neplăcute. Poți pierde o competiție pentru care te-ai antrenat luni de zile. Și, cum e mai ușor să previi decât să ajungi la tratament, astfel de incidente pot fi evitate dacă respecți câteva reguli simple:
- Când ridici greutăți, concentrează-ți forța în partea superioară a abdomenului, nu în jos spre anus;
- Hidratează-te bine în timpul exercițiilor, cu apă la care poți adăuga și electroliți;
- Optează pentru un echipament comod, care nu jenează zona afectată (mai ales în cazul atleților care fac mișcări repetitive și de lungă durată);
- Include suficiente fibre într-o dietă sănătoasă, cât și grăsimi benefice, pentru a nu fi nevoit să împingi puternic atunci când mergi la toaletă;
- Redu consumul excesiv de sare, pentru a preveni edemul țesutului;
Deja s-au instalat?
Dacă nu știai toate regulile de prevenție și deja ai început să experimentezi neplăcutele dureri, trebuie să iei o pauză de la antrenamente, până când hemoroizii se retrag. Va dura câteva zile, dar mai bine stai pe tușă o săptămână decât să trebuiască să ajungi la operație mai târziu. Foarte important, mergi la toaletă când ai nevoie și nu împinge exagerat. Un tratament cu Hemomed aplicat de câteva ori pe zi te ajută să micșorezi treptat dimensiunea neplăcutelor gâlme, până la dispariție. Fă o baie călduță pentru a relaxa zonele încordate, iar apoi aplică Hemomed local, după ce l-ai ținut la congelator. Efectul răcoritor al Hemomed va calma umflăturile și te va ajuta să ai și tu o viață fără dureri.