Loading
Prima pagină
Favorite 0
Contul meu
Revista MaxMed
0
Coşul tău este gol și trist.
LOGIN
Contul meu
Transport gratuit
De la 199 lei
Telefon: 0371-785.785
L - J 8:00-16:00, V 8:00-13:00
WhatsApp: 0371-785.785
L - J 8:00-16:00, V 8:00-13:00
Prima pagină Revista MaxMed 5 lucruri pe care nu le știai despre vitamina C

5 lucruri pe care nu le știai despre vitamina C


Publicat în: 2020-03-31
Acidul ascorbic este una dintre cele mai importante vitamine despre care ar trebui să știi. Pe lângă beneficiile pentru sănătate și pentru un sistem imunitar puternic, este un supliment ideal pentru o varietate mare de afecțiuni. Și are și unele efecte pe care nici nu le-ai bănuit.


Este esențială vieții


Vitamina C este un antioxidant puternic care luptă împotriva radicalilor liberi. Iar celulele tale albe acumulează constant această vitamină, pentru a le folosi atunci când ai vreo răceală sau infecție. În caz de boală, rezervele se termină imediat, deci este important să le refacem constant. Iar în doze mari, acidul ascorbic s-a dovedit eficient împotriva depresiei, a afecțiunilor cronice, a alergiilor și hipertensiunii. Uite la ce te mai ajută:
- stimulează starea de bine fizică și psihică,
- previne apariția infecțiilor,
- repară țesuturile deteriorate,
- ajută la formarea colagenului, a oaselor și cartilajelor, și are și efect antirid,
- ajută la absorbția fierului în organism,
- ajută la combaterea stresului și a insomniei.

Corpul uman nu poate produce și stoca vitamina C


După ingerare și absorbție, vitamina este alocată țesuturilor și ajută la crearea unui sistem imunitar puternic, dar nu se reține pentru prea mult timp, motiv pentru care este necesară administrarea constantă, preferabil în fiecare zi. Cu tot stresul și poluarea mediului care sunt un constant pericol pentru sănătate, este imposibil să garantăm calitatea alimentelor din magazin sau de pe raft, deseori intens prelucrate. Așa că ori îți crești singur fructele în grădina de la țară, ori apelezi la un supliment.

Una dintre cele mai instabile și sensibile vitamine


Acidul ascorbic este sensibil în special la căldură, deci în caz de răceală mai severă, cu puțină febră, se va denatura rapid. La fel și în cazul preparării termice a hranei, sunt șanse să se distrugă tot ce era mai bun. De exemplu, spanacul proaspăt își pierde 30% din vitamine la două ore după ce este cules. Acum înțelegi necesitatea consumului de alimente proaspete și crude?

Multe fructe nu înseamnă neapărat și multe vitamine


Dacă îți lipsește vitamina C și ai nevoie de un sistem imunitar rezistent, nu înseamnă neapărat că trebuie să înghiți lămâi crude. Pătrunjelul proaspăt, spanacul, salata sau orice vegetale verzi au o doză impresionantă de acid ascorbic, deci poți gusta și o salată și vei căpăta doza necesară. Pe parcursul verii e chiar de preferat. Iar dacă alegi un supliment, ai grijă să aibă cel puțin 500 mg de vitamină, altfel nu este foarte eficient.

Natural, artificial sau sintetic? Ce să alegi?


Uite care sunt diferențele:
Artificial – e vorba despre o moleculă similară acidului ascorbic, fabricată în laborator, destul de ieftină, dar care nu are aceleași efecte sau aceeași concentrație. Preparatele artificiale rămân ca deșeuri în organism, nu au cine știe ce efect pentru sănătate, ba dimpotrivă, excipienții pe care îi conțin pot avea efecte negative pentru organism.
Sintetic – este un mix de natural și artificial, un compus cu absorbție întârziată. Având o componentă artificială, nu este de preferat.
Natural – cea mai bună formă de vitamină pe care o poți consuma. Ca de obicei, ce vine din natură face bine, vindecă și energizează. Se asimilează perfect de către organism, te va proteja eficient în caz de răceală, nu crează produși toxici în organism și nu ere efecte de hiperexcitabilitate. Citește cu atenție eticheta și vezi ce cantitate consumi. Având în vedere faptul că această vitamină nu se acumulează în organism, ar trebui să-ți faci o obișnuință din a consuma vitamina C zilnic, odată cu micul dejun, nu contează dacă e mijlocul verii sau perioada Crăciunului. Ai nevoie de ea zi de zi pentru a funcționa optim și pentru a fi în formă.