Altfel de sarmale
Publicat în: 2015-12-24
Se apropie, cu pași repezi, Crăciunul, una dintre cele mai mari sărbători creștine. În România tradiția culinară de Crăciun presupune, neapărat, la masă sarmale.
Tradiție sau nu, trebuie să recunoaștem că sarmalele sunt un fel de mâncare foarte delicioasă cu care nu dăm greș niciodată în fața oaspeților. Mai ales la masa de Crăciun, când frigul presară steluțe pe geam și așterne clopoței la streșini, iar piperul și țuica fiartă ne dezmorțesc simțurile.
Indiferent dacă dorești să pui pe masa de Crăciun sarmalele din rețeta proprie sau anul asta să inventezi ceva nou, noi am adunat rețete pentru altfel de sarmale.
Sarmale din piept de gâscă
Una dintre delicatesele culinare ale noastre, sarmalele din piept de gâscă sunt, pe nedrept, uitate. Sărbătorile reprezintă ocazia perfectă pentru a ne reaminti de ele.
Ingrediente: 25 frunze, 1 piept de gâscă, 1 litru borș, 6 linguri orez, sare și piper.
Preparare: Se toacă pieptul de curcan prin mășină. Frunzele murate se lasă la desărat în apă rece (2-3 ore). Se repetă operațiunea până când scăpăm de toată sarea. Ulterior, se opăresc în apă clocotită. Se toacă ceapa mărunt și se călește în două linguri de ulei de măsline, iar orezul se fierbe pe jumătate. Se amestecă ceapa, carnea și orezul răcit și se potrivește de sare și piper. Se umplu frunzele și se rulează cu grijă. Pe fundul unei cratițe unse cu ulei se așază un strat de frunze, se continuă cu sărmăluțele și se acoperă cu un alt strat de frunze. Se acoperă cu apă și se dă vasul la cuptor 2-3 ore. Înainte de a fi scoase, se toarnă o cană cu borș și se mai lasă 10-15 minute să fiarbă.
Sarmale din pui sau curcan
Ingrediente: 1 kg carne tocată de pui sau curcan, o jumătate ceașcă de orez, 4 cepe mari românești, 1 morcov ras fin, 3 legături de mărar, 3 legături de pătrunjel, sare, piper, 1 ceșcuța apă rece, 1 ceșcuță ulei floarea soarelui, 1 l de borș, 1 borcan de bulion, foi de viță.
Preparare: Pregătim, întâi, carnea, pe care o amestecăm cu orez, ceapă tocată, morcovul ras, verdeața, sarea, piperul; ne apucăm să frământăm voinicește, și adăugăm câte puțin din apa rece și uleiul de floare la frământat. Rolul apei reci și al uleiului este extrem de important: ele vor face ca această compoziție să nu fie tare, ci pufoasă și moale în sărmăluțe. Când compoziția e gata, ne apucăm să rulăm sărmăluțele; este o operațiune ușor migăloasă, căci ele ies mici, dar deliciul culinar vă asigur că merită efortul! Când am terminat de format sărmăluțele, le așezăm într-o cratiță, în raza de soare, turnăm o cană cu apă și borsul, și le fierbem deasupra aragazului cam o oră. Apoi adăugăm câteva linguri zdravene de bulion și le băgăm în cuptor pentru altă oră.
Sarmale de pește
Ingrediente: 1 kg carne de pește tocată prin mașină, 2 cepe, 100 g orez, 100 ml suc de roșii, foi de viță, sare, piper, mărar, pătrunjel.
Preparare: Frunzele murate se lasă la desărat în apă rece (2-3 ore). Se repetă operațiunea până când scăpăm de toată sarea. Ulterior, se opăresc în apă clocotită. Ceapa se toacă mărunt și se călește în două linguri de ulei de măsline. Orezul se fierbe pe jumătate. Se amestecă ceapa, peștele, verdeața și orezul răcit și se potrivește de sare și piper. Se umplu frunzele de viță și se rulează cu grijă. Pe fundul unei cratițe unse cu ulei se așază un strat de frunze de viță, se continuă cu sărmăluțele și se acoperă cu un alt strat de frunze de viță. Printre aceste straturi, se pot adăuga alte condimente, după gust. Se acoperă cu apă și se dă vasul la cuptor. Spre sfârșit, se adaugă sucul de roșii.
Sarmale Greceşti
Ingrediente: o varză dulce, 300 g carne tocată, două cepe, o lingură cu orez, câteva foi de busuioc, 150 g unt, trei ouă, o lămâie, o lingură cu oţet, o linguriţă cu sare, piper.
Preparare: Prăjiţi într-o tigaie carnea cu 100 g de unt. Luaţi de pe foc şi adăugaţi orez, busuiocul tăiat mărunt, un ou întreg şi două albuşuri, sare, piper şi ceapa tocată mărunt. Desfaceţi foile de varză şi puneţi-le într-un vas în care aveţi apă fiartă amestecată cu oţet şi sare. Lăsaţi-le câteva minute, până se înmoaie, ca să poată fi folosite la sarmale. În aceste foi „împachetaţi” carnea, amestecată cu restul ingredientelor. Sarmalele se fierb într-o cratiţă în care aţi pus apă cât cuprinde şi restul de unt. După ce se fierb circa două ore, bateţi cele două gălbenuşuri cu zeama de lămâie şi câteva linguri cu sos fierbinte. Turnaţi peste sarmale. Rezultatul e delicios!
Arpacaş în foi de viţă
Ingrediente: foi de viţă, untură, ulei, trei cepe, 500 g arpacaş, făină, borş, mărar verde, două ouă, sare, piper, iaurt.
Preparare: Înăbuşiţi ceapa în ulei cu 100 ml apă. Adăugaţi sarea, arpacaşul, 150 ml apă şi continuaţi înăbuşirea. După ce se răceşte puţin, adăugaţi ou, mărar verde, piper, sare şi amestecaţi. Formaţi sarmalele în foi de viţă şi aşezaţi-le în cratiţă. Turnaţi apoi borşul şi lăsaţi la fiert circa 40 de minute. Separat dizolvaţi făina în 100 ml de apă rece, adăugaţi restul de ulei şi turnaţi deasupra sarmalelor. Se continuă fierberea încă 45 de minute, apoi se introduc la cuptor alte zece minute.
Sarmale cu ciuperci
Ingrediente: 200 g orez, 250 g ciuperci, patru cepe, trei roşii, verdeaţă, cimbru, borş, smântână, ulei, sare, piper, o varză murată.
Preparare: Amestecaţi orezul cu ceapa tăiată mărunt şi călită în prealabil, verdeaţa şi ciupercile tocate. Puneţi sare şi piper. Formaţi sarmalele şi aşezaţi-le la fiert într-o cratiţă cu borş sau în apă pentru o jumătate de oră. Adăugaţi apoi roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate cubuleţe şi cimbru după gust. Se mai lasă la fiert să scadă şi apoi se bagă la cuptor un sfert de oră.
Poftă bună!
Sursă: sensilab.ro