Cât de periculos este fluorul din pasta de dinți?
Publicat în: 2015-11-01
Pasta de dinți este indispensabilă pentru o igienă bucală corectă. Ingredientul de bază al acesteia este fluorul care, spun stomatologii, este eficient în tratamentele de prevenire ale cariilor dentare.
Totuși asimilarea sa de către organismul uman a fost aspru criticată de specialiști care ulterior s-au împărțit în două tabere: cei care susțin pastele de dinți cu fluor, ba chiar fluorizarea apei potabile și cei care susțin cu tărie că acesta are efecte extrem de dăunătoare organismului.
Argumente pro.
Stomatologii care promovează pastele de dinți cu fluor susțin că:
- Încorporarea fluorului în structura dintelui este foarte importantă mai ales în fazele de creștere a dinților (de la naștere, când dinții de lapte se mineralizează, până la aproximativ 12 ani, când dinții permanenți sunt complet dezvoltați).
- Fluorul întărește smaltul dinților ceea ce înseamnă mai puține carii.
Argumente contra.
O serie de studii efectuate de specialiști în domeniu au scos în evidență o mulțime de reacții adverse și efecte nocive pe care asimilarea fluorului în organism o poate cauza:
- Copii mici nu pot clăti gura suficient de bine. De aceea aproape jumătate din pasta de dinți aflată pe periuță poate fi înghițită la fiecare sesiune de spălare a dinților ceea ce poate duce la apariția fluorozei (pete opace și maronii de pe dinți).
- Surplusul de fluor este eliminat în proporție de 50 % prin intermediul rinichilor, restul depunându-se în oase și țesuturi. Astfel de-a lungul timpului excesul de fluor din organism a fost asociat cu cancerul osos, cu dereglări nervoase, infertilitate, fracturi osoase ba chiar s-a ajuns pana acolo încât se crede că fluorul nu aduce niciun beneficiu organismului (în sprijinul acestei idei vine și medicina care încă nu a descoperit vreo boala datorată LIPSEI fluorului din corp).
- Un alt studiu scoate în evidență faptul că fluorura perturbă structura minerală a dinților și a oaselor favorizând microfracturi la nivelul scheletului. Acesta acționează lent și profund și favorizează astfel scolioza, cifoza, laxitatea și degenerarea accelerată a corpului.
În consecință unele companii producătoare au renunțat complet la includerea fluorului în compoziția pastei de dinți. Cu toate acestea, o concentrație de 1.400 ppm de fluor, cea admisă și folosită pentru pastele de dinți, este considerată a fi inofensivă și optimă pentru curățarea dinților. Sub această valoare, eficiența pastei de dinți este diminuată, iar peste aceasta valoare, aportul de fluor adus organismului poate deveni periculos. Asociația pentru Protecția Consumatorilor din Romania recomandă folosirea pastei de dinți fără fluor, arome artificiale, coloranți, conservanți, îndulcitori, agenți antibacterieni și agenți de înălbire artificiali.
Sursă: sensilab.ro