Sunt dinții tăi rezistenți la carii sau nu?
Publicat în: 2015-10-12
Dinții sunt alcătuiți din patru tipuri de țesuturi: pulpa, cementul, dentina și smalțul. Pulpa este cea mai moale și cea mai profundă parte a dintelui conținând nervi și vase de sânge care hrănesc dintele. Cementul este dur și acoperă pulpa la nivelul rădăcinilor iar dentina are același rol pentru partea exterioară a dintelui. Smalțul sigilează perfect dintele la exterior și îl protejează de atacurile acide și de bacterii fiind cel mai dur țesut din organismul uman. Părțile dure ale dintelui sunt formate în mare parte din minerale. Cristalele de fosfat de calciu se unesc strâns într-o rețea și formează smalțul, un țesut mai dur decât osul sau cimentul din care sunt construite clădirile.
Cum se distruge smalțul dinților?
În cavitatea orală normală dinții se păstrează sănătoși până la un anumit punct. Uneori, bacteriile și acizii câștigă bătălia și distrug echilibrul și capacitățile de remineralizare ale salivei ducând la acumularea de tartru, placă bacteriană, carii și în final dezintegrarea dinților. Igiena precară, dieta bogată în zahăr și acizi, bolile și unele medicamente accelerează procesul de demineralizare ducând la înmuierea smalțului și la eliminarea rapidă a mineralelor care îl alcătuiesc.
Ce este demineralizarea?
Acizii, carbohidrații din alimente și băuturi împreună cu bacteriile care se hrănesc cu astfel de substanțe atacă în mod constant dinții, erodează smalțul și distrug legăturile care mențin mineralele la nivelul smalțului dentar. Mineralele se dizolvă și are loc un proces de demineralizare a smalțului care lasă bacteriile și acizii să pătrundă și mai adânc în interiorul dintelui spre dentină și pulpă.
Ce este remineralizarea?
Smalțul nu crește din nou și nici nu poate fi reconstruit până la duritatea lui inițială dar el se auto repară și se menține puternic dacă echilibrul între demineralizare și remineralizare este păstrat. Atunci când în cavitatea orală există o cantitate suficientă de salivă, carbohidrații și amidonul sunt metabolizați, eliminați și împiedicați să mai persiste pe smalț sub formă de acizi. În același timp, calciul și fosfații circulă liber în salivă împrejurul dinților remineralizând suprafețele afectate și combătând astfel demineralizarea accentuată care distruge smalțul.
Se pot dinții remineraliza artificial?
Oamenii de știință încearcă să ne ofere soluții de remineralizare a dinților chiar și atunci când saliva nu este suficientă sau nu conține mineralele necesare procesului de reparare a smalțului afectat. Guma de mestecat fără zahăr pare să crească la unele persoane fluxul de salivă și să ajute la eliminarea mai rapidă a resturilor alimentare acide. Pentru a fi eficientă, guma trebuie mestecată cel puțin 20 de minute.
Recomandarea noastră
Periuța și pasta de dinți sunt până la urmă armele cele mai eficiente în combaterea procesului de distrugere a smalțului care are loc zi de zi în cavitatea noastră orală. Unele tipuri de pastă de dinți precum LACALUT white&repair conțin exact mineralele de care smalțul are atâta nevoie pentru a se remineraliza. Folosirea zilnică a unei astfel de paste de dinți asigură necesarul de floruri, fosfați și calciu pentru restaurarea structurii dentare afectate de atacuri acide sau alte probleme. LACALUT white&repair acționează pentru întărirea smalțului, pentru netezirea suprafeței dinților și conține în același timp produși de albire pentru dinți frumoși și fără pete. LACALUT white&repair este recomandat de medicii stomatologi din toată lumea!