Vara alunițele devin periculoase. Află de ce.
Publicat în: 2015-08-25
Ai grijă la alunițele de pe corp! Deși pot părea inofensive expunerea prelungită la soare le poate transforma în melanom malign.
Ce sunt alunițele?
Numite în termeni medicali nevi, alunițele sunt niște pete maronii, negre sau chiar gălbui care apar pe suprafața pielii. Pot fi proeminente sau plane. Cei mai mulți dintre noi se neliniștesc din cauza alunițelor ieșite în relief, dar statistica arată că cele sub forma unei pete și cu forme neregulate sunt mult mai periculoase. Cu cât o persoană are mai multe alunițe, cu atât este mai predispusă unui risc mai mare de a dezvolta melanom. De aceea indiferent de tipul pielii, este foarte important să nu te expui radiațiilor ultraviolete fără protecție.
Cum îți afectează soarele pielea și alunițele?
Soarele are într-adevăr și efecte benefice asupra organismului întrucât lumina sa ajută la fixarea vitaminei D. Totuși expunerea prelungită, fără protecție, prezintă o serie de riscuri deosebit de importante. Când razele UV ne penetrează pielea ele modifică ADN-ul celulelor, reacționând cu melanina. Astfel pielea își schimbă culoarea și textura, iar după expuneri prelungite, pot apărea arsuri, pete maronii, riduri, pierderea elasticității pielii și bine-nțeles cancer.
Factori de risc:
- Persoanele care au pistrui;
- Pielea de culoare deschisă;
- Sexul feminin (melanomul este mai frecvent la femei decât la bărbați;
- Episoade frecvente de arsuri solare;
- Expunerea frecventă la soare;
Cum ne protejăm?
Orice modificare a aspectului alunițelor vechi sau apariția unora noi, sau numărul mare al acestora, trebuie să ne conducă la medicul dermatolog. Acesta va efectua un consult dermatoscopic, computerizat sau nu, și va stabili riscurile fiecărei pete colorate de pe piele.
Fotoprotecția este esențială – statul la umbră, purtarea pălăriilor, ochelarilor de soare, hainelor de vară cu mâneca lungă dar și folosirea cremelor de protecție cu indice mare, de preferat peste 30, te poate ajuta să previi cu succes apariția bolilor de piele.
Evită bronzatul excesiv în vacanțe. Când mergi în vacanță, mergi pentru a te distra și a te relaxa, nu pentru a te arde la soare. Orice arsură activează celulele pigmentare din piele şi le dă un impuls către multiplicare, uneori necontrolată, ceea ce în timp poate cauza desigur cancer.
Solarul este contraindicat. În unele state americane deținătorii de aparate de bronzat sunt obligați să scrie, ca pe pachetele de țigări, avertismente despre riscul de a muri de cancer, generat de excesul de radiații ultraviolete. Astfel de măsuri sunt discutate acum și de UE.
Tu cum îți protejezi alunițele de soarele puternic de vară?
Sursă: sensilab.ro