Mituri despre grăsime și obezitate
Publicat în: 2015-08-08
Obezitatea este una dintre cele mai răspândite și mai actuale probleme de sănătate publică cu care se confruntă lumea la ora actuală. Semnalată încă din Antichitate de medici precum Hipocrate sau Galen, creșterea excesivă în greutate s-a înconjurat de-a lungul timpului de o serie de mituri și legende urbane mai mult sau mai puțin adevărate.
Află și tu din rândurile de mai jos care sunt acestea și care este gradul lor de veridicitate.
Îngrășarea este normală odată cu înaintarea în vârstă.
Nu este normal să iei proporții odată cu trecerea anilor. Trebuie să știi că pe măsură ce îmbătrânești metabolismul devine mai lent dar asta nu este o scuză pentru a lua kilograme în plus. O alimentație corectă și echilibrată însoțită de exerciții fizice te va menține într-o formă de invidiat la orice vârstă.
Obezitatea este mai mult o problemă estetică decât de sănătate.
Nimic mai fals. Persoanele obeze au un risc crescut față de o serie întreagă de maladii grave precum diabet zaharat de tip 2, boală coronariană, hipertensiune arterială, afecțiuni ale veziculei biliare, anumite forme de cancer și lista poate continua.
Dacă nu faci exerciții mușchii tăi se vor transforma în grăsime.
Exercițiile fizice te ajută să-ți menții sănătatea și o greutate constantă ajutând în același timp la tonifierea musculaturii. Lipsa lor va face ca țesutul adipos să se dezvolte în jurul masei musculare. Însă celule musculare și cele adipoase nu sunt interschimbabile. Țesutul muscular nu se poate transforma în grăsime.
Dieta vegetariană este mai indicată pentru menținerea greutății.
Mare atenție la acest principiu! Dietele vegetariene bogate în fructe și legume sunt sănătoase mai mult pe termen scurt ( în special sub forma postului religios) și nu pe termen lung pentru că ne privăm organismul de micronutrienți importanți: vitamina B12, vitamina D, calciu, fier). Carnea și lactatele sunt recomandate în cantități echilibrate pentru o sănătate excelentă.
Copiii, dacă sunt plinuți sunt și sănătoși.
Acest considerent este fals! Mulți părinți au tendința de a-și îndopa copii încă de mici fără să ia în calcul riscurile la care îi expun. Un copil supraponderal are șanse mari să devină un adult obez obișnuit fiind cu regim alimentar excesiv. Mai mult decât atât el va fi expus încă de mic la apariția unor boli de nutriție precum diabetul zaharat, afecțiuni cardiovasculare sau digestive.
Sursă: sensilab.ro