Loading
Prima pagină
Favorite 0
Contul meu
Revista MaxMed
0
Coşul tău este gol și trist.
LOGIN
Contul meu
Transport gratuit
De la 199 lei
Telefon: 0371-785.785
L - J 8:00-16:00, V 8:00-13:00
WhatsApp: 0371-785.785
L - J 8:00-16:00, V 8:00-13:00
Prima pagină Revista MaxMed Pătrunjelul un remediu periculos de puternic!

Pătrunjelul un remediu periculos de puternic!


Publicat în: 2015-08-01
Gustul delicios și vibrant alături de uluitoarele proprietăți vindecatoare ale pătrunjelului sunt adesea ignorate în favoarea rolului său de condiment. Pătrunjelul este cea mai populară legumă din lume. Printre nutrienții pe care îi furnizează pătrunjelul se numără vitaminele K, A si C, acid folic ți fier. În plus, contine 0 calorii.


Beneficiile pătrunjelului


Are efect antioxidant și detoxifiant, antialergic, antitumoral, tonifică ficatul, stimulează activitatea vezicii biliare, fluidifică secrețiile, antispastic,relaxează fibrele musculare netede intestinale, gastrice, bronşice, întăreşte sistemul imunitar, regenerează peretele vascular, menţine elasticitatea vaselor, are efecte afrodisiace şi asigură o bună funcţionare a aparatului genital.

Mod de administrare


Cele mai bune efecte terapeutice se obțin consumând rădăcini de pătrunjel proaspete și nu conservate prin congelare sau preparate prin încălzire, deoarece își pierd din calitățile vindecătoare. După două săptămâni de congelare, se pierd aproximativ 50% din majoritatea vitaminelor, în timp ce prin fierbere, este pierdut un procent de 50-70% din conținutul de vitamina C, vitamina E, de vitamine din complexul B.
Se poate consuma cel mai bine sub formă de suc din rădăcină de pătrunjel necurățat de coajă. Sucul se obține cu ajutorul storcătorului electric centrifugal.
După stoarcerea pătrunjelului, sucul se consumă de preferință imediat sau, dacă nu este posibil acest lucru, se păstrează la rece, în recipiente bine închise, dar nu mai mult de șase ore. De regulă, un adult va consuma zilnic 30-100 ml de suc de rădăcină de pătrunjel, în combinație cu suc de morcov (în proporția de minimum 1:4, sucul de pătrunjel fiind mai greu tolerat de tubul digestiv). Sucul de pătrunjel obținut prin centrifugare este cea mai eficientă formă de administrare a acestei legume, deoarece vitaminele, enzimele, mineralele, flavonoidele și compusii aromați pe care îi conține sunt foarte ușor de asimilat.
Salata. Se obține dând prin răzătoare rădăcinile de pătrunjel, bine spălate în prealabil. La pătrunjelul ras, se adaugă morcov, ulei presat la rece, puţin suc de lămâie şi sare după gust.
Decoctul de patrunjel. Șase rădăcini de pătrunjel de mărime medie, spălate bine, dar nedecojite, se pun la fiert, în trei sferturi de litru de apă clocotită, unde se lasă la foc mic, vreme de 15-20 de minute. Se filtrează, iar lichidul rezultat se bea cât mai cald posibil, pe stomacul gol, în una-două reprize.
Tratamente interne cu pătrunjel
Tuse - se consumă suc de pătrunjel, câte 50-100 ml pe zi, suplimentar se va face și gargară, de 3-4 ori pe zi, cu decoct de pătrunjel.
Hipertensiune - consumul frecvent de pătrunjel, mai ales sub formă de salată (minimum 35 de grame zilnic) este de un foarte mare ajutor în această afecțiune. Pătrunjelul scade presiunea sanguină prin efectul său puternic diuretic. În plus, această legumă este foarte bogată în potasiu, ajutând la normalizarea ritmului cardiac, fiind recomandată și ca adjuvant în aritmia cardiacă.
Constipație - Consumat crud, mai ales sub formă de salată, pătrunjelul este un bun laxativ. Se recomandă o cură de 7-14 zile, timp în care se consumă zilnic salate cu rădăcină de pătrunjel și de morcov, combinate cu ulei de măsline presat la rece și oțet de mere cu miere.
Alergie - rădacina de pătrunjel conține o substanță numită apigenina, Se recomanda cura cu combinația de sucuri de pătrunjel (50 ml zilnic) și morcov (400 ml zilnic), cu o durata de 2-4 săptămâni, făcută mai ales la începutul polenizarii sau atunci când sensibilitatea alergică este în creștere.
Menstre neregulate - dozele medii de suc de pătrunjel (30-50 ml zilnic) au un efect de reglare a ciclului menstrual, dar și de eliminare a durerilor (dismenoree) din timpul menstrelor.
Lactație - se consuă rădăcina de pătrunjel și de morcov, fierte, preparate sub formă de piureuri (eventual împreună cu cartofi, pentru gust). Cele două legume stimulează lactația prin acțiunea lor la nivelul sistemului endocrin, dar asigură și necesarul de vitamine și minerale în timpul alăptării.
Osteoporoza - consumul de pătrunjel sub formă de salată are efecte de stimulare a producției de hormoni estrogeni.
Cistita- Se administrează sucul proaspăt, câte 50 ml (combinat cu 400 de ml de suc de morcov), de două ori pe zi, în cure de 10-14 zile. Acest tratament are efecte antibacteriene și antimicotice, stimulează diureza, reduce inflamația și durerea la urinare.
Litiaza renală- Tratamentul (este același cu cel de la cistită) cu suc de pătrunjel crește rata de filtrare a urinei la nivelul rinichiului, crește cantitatea de apă eliminată din țesuturi, previne formarea calculilor, mai ales a uratilor. Această terapie este foarte bună și în tratarea retenției de urină.
Obezitate - Cu câteva minute înainte de fiecare masă, se bea câte o cană cu decoct de pătrunjel, cât mai cald posibil. Acest tratament reduce sensibil apetitul alimentar, îmbunătățește digestia și tranzitul intestinal
Pătrunjelul verde mestecat îndelung dă un miros plăcut respirației, acționează ca un dezinfectant excelent asupra căilor respiratorii medii și superioare.
Lipsa de energie. În fiecare dimineaţǎ, pe nemâncate, mixaţi într-un blender câteva crenguţe de pǎtrunjel proaspǎt cu puţinǎ apǎ şi beţi acest suc

Tratamente externe


Eczema alergică - un tratament de medicină populară românească ce s-a dovedit foarte eficient în tratarea acestei afecțiuni este cataplasma cu pătrunjel. O dată la doua zile, se pune pe locul afectat pătrunjel ras și învelit în tifon, această aplicație durând 0,5-3 ore.
Dureri ale sânilor - trei rădăcini de pătrunjel se fierb, apoi se lasă să se racească, se zdrobesc puțin și se învelesc în tifon subțire, aplicându-se pe locul afectat, unde se lasă vreme de 30 de minute. Imediat după scoaterea cataplasmei cu pătrunjel fiert, locul se lasă să stea la aer minimum o oră.
Înţepături de insect. Se aplică pe locul afectat frunze de pătrunjel strivite. Acestea au efect antiseptic, diminuează usturimea şi durerea, previn formarea unor echimoze
Pătrunjelul în cosmetică

Ten acneic şi seboreic


Se recomandă, intern, consumul de salată de pătrunjel, câte 50-60 de grame zilnic, în cure de 28 de zile. Vitamina C pe care pătrunjelul o conţine regularizează activitatea glandelor sebacee, previne inflamarea tenului, ajută la combaterea infecţiilor bacteriene cutanate.

Ten tern


Pentru a reda strǎlucirea şi luminozitate tenului, fierbeţi un pumn de frunze proaspete de pǎtrunjel în ceva mai puţin de o jumǎtate de litru de apǎ mineralǎ, timp de 10 minute. Filtraţi şi dupǎ ce se rǎceşte ştergeţi cu acest decoct faţa curǎţatǎ în prealabil. Dupǎ aceasta nu clǎtiţi faţa. Realizaţi aceastǎ operaţiuni dimineaţa şi seara timp de mai multe zile.
Acest decoct este ideal şi pentru atenuarea pistruilor şi a ridurilor.

Îngrijirea pǎrului cu decoct de pătrunjel


Pǎtrunjelul tonifiazǎ pielea capului, stimuleazǎ creşterea pǎrului, fǎcându-l mai puternic şi strǎlucitor. În acest scop, masaţi pielea capului cu decoctul preparat cum am descris mai sus.
Frecarea scalpului cu seminţe de pǎtrunjel mǎcinate este recomandatǎ pentru prevenirea cǎderii pǎrului.

Ochi obosiţi


Pentru a calma pleoapele umflate, fierbeţi câteva crenguţe de pǎtrunjel într-un litru de apǎ mineralǎ. Lǎsaţi sǎ se rǎceascǎ şi aplicaţi pe pleoape comprese îmbibate în acest preparat, timp de 10 minute.

Precauții si contraindicații


Sucul de pătrunjel (rădăcină sau frunze) are o acţiune terapeutică atât de intensă, încât nu se foloseşte niciodată nediluat, ci doar în amestec cu suc de morcov, cu care se combină bine. În doze mai mari de 200 ml la adulţi şi 60 ml la copii, sucul de pătrunjel poate da reacţii adverse, cum ar fi hiperexcitabilitate nervoasă sau anumite deranjamente digestive. O doză mai mare de 8 grame de seminţe produce vertij, spasme, deranjamente digestive.
Femeile însărcinate nu vor consuma pătrunjel proaspăt, mai mult de 10 g pe zi.
Sucul de pătrunjel este total contraindicat în cazul sarcinii, deoarece poate duce la apariția contracțiilor premature. Contraindicațiile nu se aplica, însă, în cazul pătrunjelului fiert, care, în doze de maximum 30 g pe zi, nu are efectele adverse menționate.
La bolnavii renali cronic, pătrunjelul crud sau sub formă de suc va fi administrat în primele zile în doze foarte mici (o cincime din doza normală), deoarece poate avea efecte iritante la nivelul rinichilor.
După aplicațiile externe cu pătrunjel, pielea tratată nu va fi expusă la soare, deoarece pot apărea arsuri, întrucât această legumă are proprietăți fotosensibilizante.
Sursă: sensilab.ro