Incontinența urinară la femei – cauze și soluții simple de tratament
Publicat în: 2015-10-06
Incontinența urinară sau pierderea controlului asupra vezicii urinare este o problemă comună care provoacă multe neplăceri celor care suferă de această afecțiune. Este bine de știut că aceasta nu este o boală în sine ci un simptom. Pierderea controlului poate fi cauzată de obiceiuri zilnice, de afecțiuni medicale încă nediagnosticate sau de unele particularități fizice ale organismului în cauză. Severitatea incontinenței urinare poate merge de la eliminarea ocazională de urină în timpul unui acces de tuse sau strănut până la nevoia bruscă și stringentă de a urina care face ajungerea la toaletă în timp util practic imposibilă.
Cauzele incontinenței urinare
Incontinența urinară poate fi temporară sau persistentă. Cea temporară se poate datora anumitor alimente, băuturi sau medicamente care acționează ca și diuretice, stimulând, uneori iritând vezica și crescând volumul de urină.
Alimente, băuturi și medicamente
Alcoolul, cafeaua (chiar și cea decofeinizată), ceaiul decofeinizat, băuturile carbogazoase, îndulcitorii artificiali, mâncărurile picante, prea dulci sau prea acide, sedativele, relaxantele musculare, medicamentele pentru hipertensiune arterială, dozele mari de vitamina B sau C pot cauza incontinență urinară temporară. Infecțiile urinare și constipația sunt condiții medicale tratabile care pot cauza și ele incontinență urinară temporară.
Sarcina, nașterea și incontinența urinară persistentă
Schimbările hormonale din sarcină și creșterea dimensiunilor uterului pot determina incontinență urinară datorată presiunii asupra vezicii urinare. Nașterea pe cale vaginală poate slăbi mușchii necesari controlului vezicii urinare, poate afecta nervii vezicii și țesuturile de suport ducând la prăbușirea pereților pelvini în jos, spre vagin, rezultând astfel incontinența urinară persistentă.
Menopauza și înaintarea în vârstă
După menopauză, organismul femeilor produce mai puțin estrogen, hormonul care menține sănătatea țesuturilor care căptușesc vezica urinară și uretra. Deteriorarea acestor țesuturi poate agrava semnificativ incontinența urinară. Îmbătrânirea mușchilor vezicii poate diminua capacitatea acesteia de a stoca urina.
Histerectomia
La femei, vezica urinară și uterul sunt susținute de același grup de mușchi și ligamente. Orice intervenție chirurgicală asupra aparatului reproductiv feminin, inclusiv scoaterea uterului, poate afecta mușchii pelvisului ducând la incontinență urinară.
Dozează corect consumul de lichide
Accidentele se întâmplă mai frecvent atunci când vezica e plină. Dacă bei mult din orice, inclusiv apă, vei simți nevoia rapidă de a ajunge la toaletă. Se recomandă consumul de 6 până la 8 pahare de lichid dozat în reprize mici și un consum mai scăzut spre seară dacă există tendința de a se produce accidente peste noapte. Reducerea drastică a consumului de lichide nu rezultă într-o cantitate mai mică de urină ci într-o urină mult mai concentrată care irită uretra și vezica la eliminare.
Exercițiile Kegel pentru stoparea incontinenței urinare
Exercițiile Kegel te ajută să-ți întărești mușchii care controlează uretra. Ele pot fi eficiente pentru cei care suferă de incontinență datorată presiunii pe vezică, celor cu senzația bruscă și imperioasă de a urina sau celor cu vezică urinară hiperactivă. Pentru a exersa mușchii pelvini trebuie să pretinzi că stopezi brusc fluxul de urină. Trage și strânge mușchii pelvini pentru 10 secunde apoi relaxează pentru alte 10 secunde. E bine să faci câte 3 sau 4 seturi a câte 10 contracții în fiecare zi.
Recomandarea noastră
Feminost este un produs natural dedicat femeilor care suferă de incontinență urinară, micțiuni repetate pe timp de zi sau de noapte. Extractele naturale din semințe de soia, semințe de dovleac și merișor au capacitatea de a îmbunătăți funcționarea țesuturilor vezicii urinare, a mușchilor care controlează uretra, vezica și sfincterele. Folosirea Feminost restabilește echilibrul normal al țesuturilor musculare și a nervilor afectați de diverse afecțiuni ale vezicii urinare. Orice femeie are nevoie de demnitate, de sănătate și de liniște iar Feminost readuce toate acestea în viața ta!